aQysta levert duurzame waterpompen die geen brandstof of elektriciteit gebruiken maar door waterstroming worden aangedreven.
aQysta levert duurzame waterpompen die geen brandstof of elektriciteit gebruiken maar door waterstroming worden aangedreven. (Foto: )

Delftse startups maken kans op half miljoen euro bij internationale duurzaamheidscompetitie

  Nieuwsflits

De groene startups aQysta en BBBLS behoren tot de 25 beste inzendingen voor de Postcode Lotteries Green Challenge 2020. De uit Delft afkomstige startups maken samen met nog 23 andere groene ondernemers uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden kans op één van de vijf finaleplaatsen in de jaarlijkse duurzaamheidscompetitie van de Nationale Postcode Loterij, en daarmee op de hoofdprijs van 500.000 euro. Met dit prijzengeld krijgt de winnende startup de kans om haar groene businessplan op de markt te brengen en zo een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld.

Dit jaar organiseert de Postcode Loterij de wedstrijd voor de 14e keer, vanuit haar missie bij te dragen aan een groene wereld.

aQysta levert duurzame waterpompen die geen brandstof of elektriciteit gebruiken maar door waterstroming worden aangedreven. aQysta's waterpompen stoten hierdoor geen vervuilende broeikasgassen uit en besparen tot meer dan zeventig procent aan kosten in vergelijking met andere waterpomptechnologieën.

BBBLS bouwt klimaat-neutrale kassen door gebruik te maken van slimme isolatie met zeepbellen in een dubbele dakconstructie. Telers kunnen zo 80% besparen op hun energieverbruik.

Naast de startups uit Delft, bevinden zich in de top 25 nog vier andere Nederlandse startups uit Amsterdam (Reefsystems), Rotterdam (GoodHout en Outlander Materials) en Utrecht (Orbisk). Andere genomineerden zijn afkomstig uit Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden, landen waarin ook een Postcode Loterij actief is om fondsen te werven voor het goede doel. Een volledig overzicht van alle 25 genomineerden is te vinden op de website van de Green Challenge.

Postcode Lotteries Green Challenge 2020
In totaal dienden dit jaar 650 ondernemers uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden hun innovatieve businessplan in voor de Postcode Lotteries Green Challenge 2020. Een jury van experts boog zich over de inzendingen en selecteerde 25 genomineerden, die nog steeds kans maken op de hoofdprijs van 500.000 euro. Welke vijf startups daadwerkelijk naar de finale op 30 september gaan wordt begin september door de organisatie bekendgemaakt.

Vorig jaar won de Zweedse startup Swedish Algae Factory. Zij kweken een specifiek type algen dat gebruikt wordt voor het efficiënter maken van zonnepanelen, dat tevens inzetbaar is als natuurlijk ingrediënt voor verzorgingsproducten.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten