Delftse kinderen hoeven zich niet te vervelen deze zomer als hun ouders besluiten een jaartje niet op vakantie te gaan (foto: Royal Delft).
Delftse kinderen hoeven zich niet te vervelen deze zomer als hun ouders besluiten een jaartje niet op vakantie te gaan (foto: Royal Delft). (Foto: )

Delfts Blauw niet alleen voor toeristen

  Nieuwsflits

Door: Annemarie de Vries

"We moesten best even bijkomen van de schrik, nadat we opeens dicht moesten half maart" vertelt Helen Taylor hoofd marketing en communicatie van Royal Delft, in Delft beter bekend als de Koninklijke Porceleyne Fles: "2020 had een topjaar moeten worden met mooie plannen en meer bezoekers dan ooit."

Delft - "En opeens zat zoals overal, bijna iedereen thuis en niemand wist wat er ging gebeuren. De fabriek en de winkel bleven wel open," vertelt Taylor, anderen zoals ik zelf konden hun werk thuis voortzetten en plannen gaan maken over hoe nu verder. De collega's die normaal vooral met bezoekers bezig zijn, hebben zich nuttig gemaakt met de grote schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden. Ons zusterbedrijf Royal Leerdam ging sluiten en ook daar hebben onze medewerkers geholpen met opruimen." Helaas kon uiteindelijk niet worden voorkomen dat er ook binnen Royal Delft een reorganisatie moest plaatsvinden en niet alle collega's kunnen blijven.

"Dat is echt enorm verdrietig", vertelt Taylor; "Maar we moeten nu de schouders eronder zetten en plannen maken voor een toekomst op anderhalve meter en voorlopig zonder intercontinentale toeristen. We bestaan al sinds 1653 en zijn de enige overgebleven aardewerkfabriek in Delft van de ongeveer 32 die er toen waren. In die 367 jaar hebben we wel voor hetere vuren gestaan."

'Mensen komen vanuit de hele wereld voor Delfts Blauw'

Bezoek uit de buurt
"Dit jaar zullen we het vooral van bezoek moeten hebben dat op auto-afstand van Delft woont. De Duitsers zien we al weer regelmatig, ook de Fransen en Belgen verwachten we binnenkort weer. Maar het is natuurlijk vooral een unieke kans voor Nederlanders en met name Delftenaren om onze fabriek en museum eens in alle rust te komen bekijken. We doen dit jaar heel veel voor gezinnen en kinderen uit de regio, zoals allerlei workshops. We verheugen ons erop juist ons product aan de Delftenaren te laten zien. Mensen komen vanuit de hele wereld om het Delfts Blauw te bekijken. Daar mogen we echt trots op zijn als Delft, Delftenaren beseffen dat misschien soms nog wat te weinig. Delfts Blauw is echt niet alleen voor toeristen." En mocht je niet veel tijd hebben, maar toch even een blik op de bijzondere binnenplaats willen werpen met de prachtige bogen van bouwkeramiek, dat ook ooit in de fabriek gemaakt werd, dan kan dat ook. Daar bevindt zich namelijk de gezellige brasserie die zonder entreeticket te bezoeken is. Ook op het plein bij de ingang is een lekker terrasje.

Schiffmacher verlengd
Delfts Blauw aardewerk en tatoeages is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, echter hebben ze meer gemeen dan gedacht. Er zijn parallellen te vinden in onder andere oorsprong, betekenis, ambacht en meesterschap. Speciaal voor deze samenwerking heeft Henk Schiffmacher met de meesterschilders van Royal Delft een aantal unieke objecten gemaakt, waar de twee werelden elkaar letterlijk raken. Deze zijn te zien in de Schiffmacher Royal Blue Tattoo expositie, die nu is verlengd tot 31 oktober.

Online
Tijdens de sluiting was het mogelijk om een online workshop te volgen. De verf en een tegel worden dan thuisbezorgd. Vindt u het nog te spannend om op pad te gaan, dan kunt u deze workshops nu nog steeds volgen. Kijk op www.royaldelft.com voor informatie.

Reserveren
Wilt u de Royal Blue Experience bezoeken, dan kan dat alleen als u van tevoren reserveert. Er wordt gewerkt met tijdsloten, zodat niet teveel mensen tegelijk binnen zijn. "Overigens kun je best als het rustig is in de ochtend reserveren om in de middag te gaan hoor", vertelt Taylor. Reserveren via www.royaldelft.com

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten