Cato Weggen in Delft namens Amnesty International voor de campagne #LetsTalkAboutYES
Cato Weggen in Delft namens Amnesty International voor de campagne #LetsTalkAboutYES (Foto: Annemarie Oorthuizen)

Amnesty wil wijziging verkrachtingswet

  Nieuwsflits

Door: Annemarie Oorthuizen

Op donderdag 2 juli kon je de activisten van de campagne #LetsTalkAboutYES tegenkomen in de binnenstad van Delft. Met stoepkrijt schreven zij teksten zoals 'Wat is consent voor jou?' op de straat. "Hiermee vragen we aandacht voor consent in de maatschappij en hopen we op een wetswijziging", vertelt activiste Cato Weggen.

Delft - "Naar aanleiding van het nieuwe wetsvoorstel van minister Grapperhaus startte Amnesty International de campagne #LetsTalkAboutYES. "In de huidige wet moet het slachtoffer fysiek hebben tegengestribbeld om de dader te kunnen veroordelen voor verkrachting. Uit onderzoek blijkt echter dat 70% van de slachtoffers juist bevriest", vertelt Weggen. Grapperhaus wil nu een nieuwe wet instellen: 'seks tegen de wil', waarmee een dader ook veroordeeld kan worden als geweld en dwang niet bewezen kunnen worden. Alleen krijgt de dader in dit geval maar de helft van de straf. "Dit is hartstikke scheef! Hiermee maak je de straf voor de dader afhankelijk van hoe het slachtoffer heeft gehandeld, terwijl de dader precies hetzelfde heeft gedaan!", aldus Weggen. Daarom wil Amnesty niet een nieuwe wet, maar een aanpassing van de huidige wet.

70% van de slachtoffers bevriest

"Met de consentweek willen we mensen zowel politiek als maatschappelijk bewust maken van de situatie. Door te stoepkrijten en condooms uit te delen maak je het laagdrempelig om het gesprek te starten", legt Weggen uit. Zeker in Delft lijkt dit goed te lukken: "Mensen komen echt even vragen wat we precies aan het doen zijn." In de gesprekken proberen Weggen en de andere activisten uit het actieteam goed uit te leggen waar consent precies voor staat. "Het gaat ook om een verandering van je mindset. We willen meegeven dat je niet hoeft te wachten op een nee, maar dat je ook actief kunt vragen om een ja. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen en iedereen daartussen. Daarnaast heeft consent niet alleen betrekking op seks, maar ook als je iemand een zoen wil geven of achter iemand wil dansen in een nachtclub. Dan kun je de ander vragen: Is dit ok?".

Campagne #LetsTalkAboutYES
Het nieuwe wetsvoorstel van minister Grapperhaus maakt seks tegen de wil strafbaar, maar noemt het geen verkrachting en geeft de dader maximaal de helft van de strafmaat. Amnesty wil dat penetratie zonder toestemming altijd wordt gezien als verkrachting, ook als er geen sprake is van dwang en geweld. Wil je ook iets doen? Stuur dan een (online) kaart aan minister Grapperhaus met een oproep om het wetsvoorstel te herzien. Dit kan kosteloos via de de website van Amnesty.

Meer berichten