Thijs Borsboom en Jord Siemerink voor de Tent (foto: Jord de Kat Angelino)
Thijs Borsboom en Jord Siemerink voor de Tent (foto: Jord de Kat Angelino) (Foto: Jord de Kat Angelino)

Delft inventief op theatergebied

  Nieuwsflits

Door: Gitta Fleuren

Dankzij creatieve oplossingen is er weer een cultureel aanbod in Delft. We belichten twee bijzondere theaterinitiatieven.

Delft-. In de foyer en de zaal van het Rietveld Theater staan genummerde tafels. Pijlen op de grond geven de looproutes aan en er zijn hygiëneposten. Maximaal 32 mensen kunnen sinds 1 juli de voorstellingen bezoeken."Een verademing voor de artiesten, voor de vrijwilligers en niet te vergeten het publiek. Ze vonden het spannend en exclusief. Na al die maanden weer naar theater gaan is heel speciaal", zegt Dunja Gasper, coördinator pr in het Rietveld.

Nationaal voorloper

Het theater werd na de lockdown nationaal een voorloper in het livestreamen van theatervoorstellingen."Daar blijven we nu ook mee doorgaan", vertelt Gasper. "Zo kunnen meer mensen een voorstelling beleven en we hebben er een interessante nieuwe theatervorm mee gecreëerd". De livestreams worden minder goed bezocht dan in het begin." Gestreamde optredens worden overal gratis weggegeven. Te weinig wordt er gezegd: wij zijn belangrijk, dus betaal voor ons. Zo cijfer je jezelf als sector weg. Qua programmering hebben we juist meer mogelijkheden nu. We kunnen artiesten boeken die normaal gesproken in grote zalen spelen".

Stichting de Tent

Thijs Borsboom zocht voor zijn moeder een mogelijkheid om op buitengoed de Uylenburg meer vergaderruimte te creëren. Thijs: "Bij het Rotterdams Volkstheater mocht ik een grote tent lenen. En toen die eenmaal stond dacht ik: daar moeten we meer mee doen! Laten we in deze rare tijd een stukje cultuur aan onze gemeenschap bieden". Dat werd de geboorte van Stichting de Tent. Samen met Jord Siemerink organiseert hij tot begin september elk weekend voorstellingen.

"Na al die maanden naar theater gaan is heel speciaal"

Hooibalen

Het is een avondvullende beleving middenin de weilanden. Het publiek zit op hooibalen, er is genoeg afstand en ventilatie. De zijkanten van de tent zijn open. Je kunt er eerst een hapje eten, rond 20.00 u begint de voorstelling en daarna wordt er gedanst. Ieder bij zijn eigen hooibaal. Jord: "de eerste keer dat de voeten van de vloer gingen was een magisch moment. Iedereen stond op. Er was een sfeer van: eindelijk weer!"

Gemengd publiek

Thijs: "we hebben geluk dat we gebruik kunnen maken van de Uylenburg. Alleen daardoor is ons initiatief op zo'n korte termijn mogelijk Als we dit in het centrum van Delft hadden willen doen had het waarschijnlijk niet gekund. Je loopt tegen een muur van restricties op. Wij sponsoren dit zelf door er al onze tijd in te steken, het Volkstheater sponsort de tent en artiesten spelen voor een bescheiden gage. Thijs en Jord willen een gemengd publiek bereiken. Ze missen in Delft cultuur voor jongeren: "we willen een plek waar mensen met verschillende achtergronden en leeftijden iets creatiefs kunnen beleven. Dat levert verbroedering op. De afgelopen weekenden beloven veel goeds: De sfeer is geweldig en het publiek is enthousiast".

Rietveld Theater

Bij het Rietveldtheater kun je zowel zaalkaarten als streamkaarten bestellen via de website: www.rietveldtheater.nl

De Tent

Informatie, reserveren en agenda: www.stichtingdetent.nl Adres: De Uylenburg, Noordeindseweg 70, Delfgauw. Naast café du Midi.
Programma komend weekend: Op vrijdag 10 juli : Filmtent Bioscoop en Silent Disco. Kaarten €8,00. Op 11 juli : Bart Hoevenaars speelt Leo Vrooman. Kaarten: €15,00 en €25,00 incl. diner.

Meer berichten