Een deel van Cantarella vóór de intelligente lock down
Een deel van Cantarella vóór de intelligente lock down (Foto: )

Zingen in een koor is een feestje

  Nieuwsflits

Door: Marie-Jet Eckebus

Vlak voordat in Nederland de 'intelligente lock down' van kracht werd, voerde een Amsterdams koor Bachs Johannes Passion op, met dramatische gevolgen zoals naderhand zou blijken. Een groot deel van de koorleden en hun partners werden getroffen door het Corona-virus. Zingen bleek een niet te verwaarlozen risicofactor te zijn. Hoe moet het nu verder met de koorzang, waar zoveel Nederlanders plezier aan beleven?

DELFT - 'Cantarella' is het grootste koor in Delft en bestaat 62 jaar. "We waren samen met de Koninklijke Harmonie Delft aan het repeteren voor 'The Armed Man' van Jenkins. Het vrijheidsconcert stond gepland op 8 mei. Dat ging niet door," vertelt voorzitter Kees Smilde, die zelf als bas in het koor zingt. Gelukkig kwam dirigent Dennis Broeders snel met een oplossing. Een week na de 'intelligente lock down' organiseerde hij al een Zoomsessie om vanuit eigen huis te blijven zingen. "Ongeveer de helft van het koor maakt gebruik van die mogelijkheid. Zo houden we onze stemmen op peil," aldus Smilde. 

"We houden onze stemmen op peil met Zoomsessies"

"Tijdens de zoomsessies doen we inzingoefeningen en eenvoudige canons. We houden de normale repetitieavond aan." Het is niet aan iedereen besteed, want sommige koorleden zingen liever in levende lijve met elkaar. Het is moeilijk om dat voor elkaar te krijgen, met een koor van zo'n 85 leden. "De locatie waar we gewoonlijk repeteren is te klein om 1,5 meter afstand te kunnen houden," zegt Smilde. "Vandaar dat we op zoek gaan naar een grotere ruimte, die ook beter geventileerd is. Het doel is om vanaf 1 september weer te repeteren, maar dan in kleinere groepen. Omdat veel koorleden boven de zestig zijn, kiezen we voor de voorzichtige kant. In samenspraak met de koorleden en de bonden zoeken we naar een eigen koers. We hopen volgend jaar alsnog ons concert op te voeren. Deze tijd vraagt om flexibiliteit. Het plezier blijft, want zingen in een koor is een feestje!"

Onderzoek naar verspreiding

In Nederland zijn er maar liefst 13.000 koren en deze koren hebben 1,7 miljoen leden. Dat betekent dat 10% van de Nederlanders in een koor zingt. Voor deze mensen én hun publiek is het belangrijk om te weten wat de risico's zijn. De inzichten worden telkens bijgesteld. Zo wordt er intensief onderzoek gedaan naar de verspreiding door zogenoemde aerosolen. Koren, zoals "Catarella" houden de nieuwe inzichten nauwlettend in de gaten, om te voorkomen wat er met het Amsterdamse koor gebeurde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden