Natuurspeeltuin Wilgenlaan geopend


Groot feest bij de opening van de natuurspeeltuin
Groot feest bij de opening van de natuurspeeltuin (Foto: Femke Balk)

Natuurspeeltuin Wilgenlaan geopend

  Nieuwsflits

Op een wipkip zijn ze na een tijdje toch wel uitgekeken.

Annemarie Oorthuizen

De nieuwe natuurspeeltuin 'Het verloren strandje' is feestelijk geopend. Meer dan 60 kinderen, ouders en andere geïnteresseerden waren bij de feestelijkheden in de Bomenwijk aanwezig.

Delft - De afgelopen jaren werd de groenstrook aan de Wilgenlaan gebruikt als een uitlaatplek voor honden. "Dit is ook niet zo gek, aangezien de omliggende groenstroken ook deze bestemming hebben," vertelt buurtbewoonster Femke Balk. Zij miste echter een speelplek in de wijk voor de kinderen en deze groenstrook zou zich hier perfect voor lenen als er geen hondenpoep zou liggen. Ze vroeg het bestemmingsplan op en ontdekte dat deze locatie helemaal niet bedoeld was om honden uit te laten. "Ik zocht daarom het gesprek op met de gemeente om dit op te lossen." Na een aantal tussenoplossingen kwam er een samenwerking tot stand tussen de gemeente Delft, Fonds 1818, Jantje Beton, de buurtbewoners en Stichting Ravottuh.

Stichting Ravottuh zet zich ervoor in om van 'verloren landjes', zoals de groenstrook aan de Wilgenlaan, een natuurlijke speelplek te maken. Dit bleek een schot in de roos. "Stichting Ravottuh heeft aan het begin van het traject een aantal bijeenkomsten georganiseerd waarbij iedereen kon meedenken over de inrichting van de speelplek. Ook de kinderen zelf!" Eind maart was het zover en werd de speelplek gerealiseerd. "Het was een heel gekke tijd vanwege de corona maar door de bouw van de speeltuin hadden we echt iets om naar uit te kijken", vertelt Balk. "Het strandje met brug en stapstenen was als eerste af, waardoor de kinderen in de buurt al snel heerlijk konden spelen en afkoelen tijdens de hittegolf in april. De kinderen hadden het al snel over 'ik ga naar het strandje!', het was daarom mooi om de naam van de speeltuin bij de taal van de kinderen aan te laten sluiten: 'Het verloren strandje'," aldus Balk. Inmiddels is de speelplek uitgebreid met onder andere een kampvuurplek, bomen, een voorleesstoel, klimbomen en een moestuintje. "In het najaar komt er nog een wilgentunnel en we gaan met de buurt een agenda opstellen met activiteiten. Want dat is het leuke van een natuurspeeltuin, daar is altijd wel wat te beleven en te zien. Op een wipkip zijn ze na een tijdje toch wel uitgekeken," zegt Balk. Behalve de kinderen en de ouders uit de wijk maken ook anderen gebruik van de nieuwe speelplek. "Er komen hier nu ook kinderen van buiten de wijk, maar ook schoolklassen, bso-groepen en bewoners van De Bieslandhof. Speciaal voor deze laatste groep hebben we nog tijdens de realisatie van de speeltuin een aanpassing laten maken in het ontwerp: rugleuningen op het zitbankje om de boom." Balk laat tijdens een rondleiding in de speeltuin nog een leuk detail zien: "De kinderen uit de wijk hebben A3 tekeningen gemaakt met de boodschap: 'dit is een speeltuin, hier geen hondenpoep'. Hier heeft de gemeente drie borden van laten maken die aan de rand van de speeltuin zijn geplaatst."

Annemarie Oorthuizen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden