Wonen op leeftijd door de lens van oudere buurtgenoten


Doe mee aan een workshop om een eigen documentaire te maken over wat betekent voor mij ‘wonen op leeftijd’?
Doe mee aan een workshop om een eigen documentaire te maken over wat betekent voor mij ‘wonen op leeftijd’?

Wonen op leeftijd door de lens van oudere buurtgenoten

  Nieuwsflits

Hoe is het voor oudere inwoners om te wonen in Tanthof. De Haagse Hogeschool roept bewoners op mee te doen in een workshop om een eigen documentaire te maken over wat betekent voor mij ‘wonen op leeftijd’?

Delft - De organisatie is op zoek naar 20 ouderen uit de wijk Tanthof die tijd en zin hebben om vanaf september 2020 gedurende 20 weken samen een film te maken over het onderwerp ‘wonen op leeftijd’. Je hoeft geen filmervaring te hebben om hieraan mee te doen; dat leer je samen door te doen in deze workshop.

Over wonen op leeftijd bestaan uiteenlopende ideeën. Er zijn mensen die vinden dat ouderen veel meer initiatief zouden moeten nemen in het verhuizen naar een meer geschikte, vaak kleinere woning. Anderen vinden verhuizen op leeftijd juist geen goede keuze en wijzen op het belang van het blijven in de buurt waar je bent geworteld. We weten dat ouderen tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis blijven wonen, van de 90-plussers nog ruim 70%, die de eventuele ongemakken van het huis waarin zij wonen voor lief nemen. In deze documentaire willen wij het thema wonen op leeftijd laten zien zoals ze door ouderen zelf wordt waargenomen en ervaren.

De gemeente Delft wil graag samen met de ouderen en andere initiatiefnemers, bereiken dat oudere inwoners actief en vitaal blijven, zich gehoord en betrokken voelen en in een veilige omgeving kunnen wonen met toegankelijke en passende voorzieningen.

Deze workshop duurt twintig weken, waarin de deelnemers zelf filmopnames maken, die zij met ondersteuning monteren tot één of meerdere documentaires. De workshop wordt begeleid door filmprofessionals en docenten van De Haagse Hogeschool. Met elkaar gaan de deelnemers in gesprek over het wat en hoe van het maken van deze films. Alleen het thema is benoemd. Hoe dat er verder uit komt te zien is aan de deelnemers zelf.

De workshop vindt wekelijks op vrijdagochtend plaats van 15 september 2020 tot januari 2021 op een locatie in Tanthof en bestaat afwisselend uit idee-ontwikkeling, instructie, bijeenkomsten en montage. Op vrijdagochtend wordt om 9.30 uur begonnen met kennismaken, leren over filmen, praten over het thema, oefenen met filmen en gevolgd door het maken van opnames in de stad, eigen wijk of waar dan ook.

In deze workshop is plaats van 20 deelnemers, die samen aan het werk gaan om één of meer documentaires te maken over wonen op leeftijd.

Deelname aan de workshop is gratis. Ter inspiratie kan je kijken op www.seniorvriendelijkdenhaag.com voor eerder met ouderen gemaakte video’s. Aanmelden en vragen om aanvullende informatie kan geschieden door een email te sturen aan Joost van Vliet: j.vanvliet@hhs.nl., telefoonnummer 06 383 25 751.

Hans Ouwerkerk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden