Delftse Zomerschool gaat door, juist in de coronatijd


Sjors Grasman van Delft voor Elkaar.
Sjors Grasman van Delft voor Elkaar. (Foto: Alyssa van Heyst)

Delftse Zomerschool gaat door, juist in de coronatijd

  Nieuwsflits

Vijftig kinderen uit de Delftse wijken Voorhof en Buitenhof doen vanaf 10 augustus mee aan de jaarlijkse Zomerschool van Delft voor Elkaar. Tijdens die week gaan ze onder meer op stap met TU-studenten en leren ze circustrucs. Door bezuinigingen ging de Zomerschool dit jaar bijna niet door, maar de organisatoren wisten toch voldoende subsidies en giften te vinden. Sjors Grasman van Delft voor Elkaar: “Het is een feestje voor kinderen uit kwetsbare doelgroepen die niet op vakantie kunnen.”

De Zomerschool wordt sinds enkele jaren georganiseerd door Delft voor Elkaar, een samenwerkingsverband van zorg-, sport- en welzijnspartijen in de gemeente Delft. Jaarlijks deden enkele tientallen kinderen mee aan het initiatief. Vorig jaar werd het initiatief door bezuinigingen teruggebracht naar één week, en dit jaar dreigde het zelfs helemaal niet door te gaan. En dat tijdens het coronajaar.

Sjors Grasman van Delft voor Elkaar: “De Zomerschool is een zeer belangrijke week voor de doelgroep, namelijk kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar uit gezinnen die niet de financiële middelen hebben om op vakantie te gaan. Gedurende een week vermaken ze zichzelf, leren ze zichzelf en elkaar kennen en ontwikkelen ze hun vaardigheden. Daarom zijn we blij dat het tóch is gelukt voldoende financiering binnen te halen. Daardoor kunnen we zelfs uitbreiden naar vijftig kinderen.”

Met TU-studenten de wijk in

Inmiddels is de inschrijving gesloten en het programma voor de Zomerschool nagenoeg klaar. Van 10 tot en met 14 augustus krijgen de kinderen dagelijks een programma met sport, cultuur en vermaak. De programmaonderdelen worden aangeboden door samenwerkingspartners van Delft voor Elkaar. Zo zorgt Stichting Move ervoor dat de kinderen met studenten van TU Delft de wijk ingaan om samen mooie dingen voor oudere buurtbewoners te maken, en in het Cultuurhuis leren ze dansen en theater maken.

Het benaderen van de kinderen doet Delft voor Elkaar in samenwerking met scholen in de wijken Voorhof en Buitenhof. Daarnaast worden ook de ouders van de kinderen betrokken: ze worden onder meer uitgenodigd tijdens de start en de afsluiting. “We zetten de kinderen een hele week in het zonnetje. Ze maken vrienden, doen leuke dingen. En we zorgen ervoor dat ze ook gezond eten. Dus niet alleen pindakaas op tafel, maar ook andere gezonde producten. Kinderen die eenmaal zijn mee geweest, kunnen meestal niet wachten op de volgende editie.”

Gedenkwaardige week

De Zomerschool kreeg een financiële bijdrage van onder meer het Rabobank Coöperatief Fonds. Tjerk-Martijn Mulder, directievoorzitter Rabobank Zuid-Holland Midden: “Door corona staat ons leven op zijn kop. De Zomerschool biedt kinderen uit kwetsbare gezinnen een gedenkwaardige week waarin ze zichzelf, hun vaardigheden en andere kinderen leren kennen. Daaraan draagt de Rabobank graag bij.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden