Foto: Sanne Barkhuysen (l) en Rebekka van der Grift (r) verheugen zich op het nieuwe rugbyseizoen
Foto: Sanne Barkhuysen (l) en Rebekka van der Grift (r) verheugen zich op het nieuwe rugbyseizoen (Foto: Sanne Barkhuysen (l) en Rebekka van der Grift (r) verheugen zich op nieuw rugbyseizoen)

‘Delftse Dames is een droomcluster’

  Nieuwsflits

Sporter van de Week

Door: Dave Grondel

Een droomcluster zo omschrijven Sanne Barkhuysen en Rebekka Van der Grift de samensmelting van RC Delft, Thor en Virgiel tot één rugbyteam. Door de unieke combinatie van burger en studententeams kan de Delftse Dames als nieuwe ploeg aan het nieuwe seizoen worden beginnen.

Delft - Het idee om samen met de rugbydames van RC Delft en Virgiel de krachten te bundelen werd geboren bij Thor. Zo vertelt captain Rebekka van der Grift in Bierhuis De Klomp. Bij Thor werd vorig seizoen de noodzaak van het samengaan met een ander team met de week voelbaarder. “Het gebeurde steeds vaker dat we niet met de benodigde 15 speelsters in het veld stonden. Fysiek zorgt dat dit voor een enorme aanslag op het lichaam”, lacht Van der Grift. Aanvankelijk was het de bedoeling om alleen met de dames van Virgiel te clusteren. “Zij zijn net als wij een studentenclub. Na een eerste gesprek kwamen we tot de conclusie dat we dan nog steeds niet genoeg dames zouden hebben om aan de competitie te beginnen. Doordat we goede contacten hebben met RC Delft hebben we hun gevraagd of zij zich bij ons aan wilden sluiten. Er gingen al geruchten dat het tweede team ook spelers kon gebruiken. Na een goed gesprek met de technische commissie en de hoofdcoach van RC Delft is dus de Delftse Dames ontstaan”, aldus Van der Grift.

Unieke combinatie

Het is overigens niet voor het eerst dat Sanne Barkhuysen deel uit maakt van een clusterploeg. In 2018 speelde zij met RC Delft in een combinatieteam met de Dordtse Rugby Club en het Brabantse REL. “Het leuke van deze cluster is natuurlijk dat hier twee studentenploegen samen gaan met een burgerteam. Binnen het rugby zijn clusterteams niet ongewoon, alleen komt de combinatie studententeam en burgerteam niet vaak voor”, benadrukt Barkhuysen. Tijdens de eerste training met de nieuwe clusterploeg moest zij wel even in haar arm knijpen. “We stonden met 41 speelsters op het veld. Dat had ik lang niet meer meegemaakt. Helemaal top natuurlijk want we hebben straks iedereen hard nodig.” Het was een pittige eerste training zo ervaarde Van der Grift: “Ik merkte direct dat het niveau een stuk hoger ligt. Ik vond het na de coronastop erg lekker weer op het veld te staan. Tjonge wat heb ik dat gemist.”

Shirts

Eenmaal per week trainen de vrouwen van Thor, RC Delft en Virgiel op hun eigen complex. Op donderdagavond wordt er bij RC Delft gezamenlijk getraind. “Doordeweeks houden de trainers van de drie teams nauw contact met elkaar”, schetst Barkhuysen. De komende weken gaan de dames met elkaar overleggen welke shirts er worden gedragen. “Zowel Thor als RC Delft hadden toevallig nieuwe shirts aangeschaft. Maar daar komen we wel uit hoor”, lachen beiden captains.

Meer berichten