ikhoefgeentasje is zeker geen saaie Instagrampagina met een belerende vinger over hoe het anders moet (indebuurt.nl/delft)
ikhoefgeentasje is zeker geen saaie Instagrampagina met een belerende vinger over hoe het anders moet (indebuurt.nl/delft) (Foto: )

Milou laat op Instagram zien hoe je 'zero waste' leeft

  Nieuwsflits

Delftenaar van de Week

Door: Rosa Smit

Milou Bennink (22) besloot begin dit jaar dat ze niet meer wilde bijdragen aan het vele plastic in de wereld. Ze begon de Instagrampagina ‘ikhoefgeentasje’ om mensen tips en informatie te geven over hoe dat dan werkt. Wat blijkt? Het is eigenlijk supermakkelijk om het beter te doen én je hoeft zeker geen geitenwollensokkentype te zijn. ”Ik wil vooral duidelijk maken hoe je het leuk kunt houden voor jezelf.”

Delft - Mooie kleding, leuke vakantietips en heerlijk eten; ikhoefgeentasje is zeker geen saaie Instagrampagina met een belerende vinger over hoe het anders moet. ”Ik probeer het nuchter en aantrekkelijk te houden,” vertelt Milou, studente Landscape and Environment Management (ze noemt het zelf gewoon milieukunde). ”Door mijn studie leerde ik wat plastic nu echt voor invloed heeft op de wereld en onszelf. Ik dacht: hier wil ik niet meer aan meedoen. Ik ging me er verder in verdiepen en zette eerste stappen naar een leven met minder plastic. En dat ging best makkelijk.” Zo legt Milou op haar account bijvoorbeeld uit welke duurzame zeep en tandpasta zij gebruikt en waarom er in thee ook microplastics (!) zitten.

Steeds meer mensen begonnen Milou te vragen naar haar ervaringen. ”Ik kwam erachter dat er nog niet echt een Nederlands Instagramaccount voor studenten was, dus die ben ik begonnen. Langzaam is dat nu aan het groeien. Mensen vinden duurzaamheid toch wel steeds interessanter worden.”

'Het is niet moeilijk of ingrijpend'

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg mensen die er vraagtekens bij hebben, of zelfs vooroordelen. Zowel online als offline krijgt ze soms kritische vragen. ”Ik zit midden in een studentenbubbel en daar wordt ik nog wel eens scheef aangekeken. Juist hier in Delft, want hier moet alles praktisch zijn. Dat zit een beetje in de Delftenaar ingebakken. Mensen denken dat het een hype is en vragen zich af of ik het over drie maanden nog volhoud. Op zich logisch dat iemand het zich afvraagt als je niet weet hoe het werkt. Maar ik doe het inmiddels al bijna een jaar, voor mij is deze levensstijl echt normaal geworden. Overigens krijg ik ook heel veel positieve reacties.”

Delft blijkt naast de praktische gedachtegangen van veel mensen, om nog een reden lastig. ”Vrij veel grotere steden hebben inmiddels winkels waar je producten verpakkingsvrij kunt kopen. In Delft niet. Hier heb je wel de Ekoplaza, een slager en de bakker, maar dat past niet in het gemiddelde studentenbudget. En ik wil het wel leuk houden. Gelukkig is er nog wel de markt, maar het zou fijn zijn als er wat meer aandacht komt voor dit soort duurzamere winkels in Delft.”

”Het is leuk om te zien hoe mensen geïnspireerd raken door mijn ervaringen en tips,” zegt Milou. ”Bepaalde mensen om me heen, zoals mijn ouders en een aantal vriendinnen zijn langzaam overtuigd, al is het maar met een kleine verandering. Wat ik geleerd heb op mijn studie is dat we al lang te laat zijn met het redden van de wereld. Dat gaat niet meer gebeuren. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat zero waste community groter wordt en dat we met meer respect voor alles om ons heen gaan leven. En toch doe ik dit wel voor de toekomstige generatie en niet om mezelf een goed gevoel te geven. In die zin kunnen we op deze manier het leven wel een beetje rekken.”

Meedoen

Als je ook bezig wilt zijn met je afval verminderen, is dat dus best makkelijk. Milou: ”Iedereen kan dit! Laat je niet tegenhouden door zorgen over geld of teveel moeite, want het hoeft niets te kosten. En het is misschien een beetje een cliché om dit nog aan de mensen mee te geven, maar echt alle beetjes helpen.”

ZerowasteNederland organiseert op 12 september wandelroutes door verschillende steden in het land. Milou neemt Delft voor haar rekening. Als je dit wat lijkt, kun je verder lezen op zerowastenederland.nl

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten