Logo delftsepost.nl


Raadsleden op de bank bij bewoners Dr. Schaepmanstraat (Foto Annemarie de Vries)
Raadsleden op de bank bij bewoners Dr. Schaepmanstraat (Foto Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)

Bewoners tegen Sloop Heilige Land

  Politiek

Tekst Annemarie de Vries

De 65 witte huizen in de wijk Heilige Land staan op de nominatie om gesloopt te worden. Dit tot groot verdriet van de bewoners, die hier juist met veel plezier wonen en het niet eens zijn met de door verhuurder Woonbron geschetste problemen. Daarom nodigden zij woensdag 6 september de raadsleden uit.

Delft - De avond ervoor lichtte de directeur van Woonbron, de heer Baba, de problemen met de huizen aan de gemeenteraad toe. Woonbron geeft aan dat er grote problemen zijn met vocht en schimmels in de huizen, wat al tot gezondheidsklachten heeft geleid. De indeling is niet meer van deze tijd en er is sprake van houtrot. Woonbron wil de woningen het liefst slopen en er sociale eengezinshuurwoningen voor terug plaatsen. De bewoners zijn het hier niet mee eens en nodigden de raadsfracties uit om zelf te komen kijken. Zij zijn bang dat ze niet voldoende gehoord worden en dat Woonbron de problemen aandikt. Trots leidden zij de raadsleden in hun paleisjes rond, die ze vaak in de vele jaren dat ze er wonen met hun eigen handen hebben opgeknapt. Zoals het echtpaar Haring, dat al 40 jaar in hun huis woont. Mevrouw Haring: "We hebben er slapeloze nachten van, ik ben zo verdrietig. Als ze me weg willen hebben komen ze maar met een bulldozer".

Alle bewoners wijzen op de de smetteloze muren, waar inderdaad geen spoortje schimmel is te bekennen. Ook gezondheidsklachten zijn hen niet bekend. Buurtbewoner Jerry van Leeuwen: "Er is inderdaad een enquête gehouden en als er dan gevraagd wordt of je wel eens last van schimmel hebt, antwoordt iedereen natuurlijk ja, want dat heb je zelfs in een nieuwbouwhuis wel. Het liefst houden de bewoners hun woningen, maar als ze dan gesloopt worden, vragen ze zich af of ze wel terug kunnen. Bewoonster Mirjam van de Eijk: "De meesten wonen hier nu alleen of met zijn tweeën, als er eengezinswoningen terug komen kunnen ze niet terug, omdat je dan met drie personen moet zijn. En we hebben zo'n prettige buurt. We kennen elkaar, letten op elkaar en helpen elkaar waar nodig. Dat is toch juist wat de overheid wil?"

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox