Gerard voor het logo van zijn club AV'40 (Foto: Annemarie de Vries)
Gerard voor het logo van zijn club AV'40 (Foto: Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)

Het gezicht achter de Houtloop

  Sport

Door Annemarie de Vries

Al zo'n 30 jaar is Gerard Aarts (65) de drijvende kracht van de Houtloop die elke eerste en derde zondag van de maand door atletiekvereniging AV'40 wordt georganiseerd. Een wisselende groep van zo'n 125 tot 150 man loopt dan een afstand door de Hertenkamp en de Delftse hout.

Delft - Gerard vertelt: "Toen ik lid werd in 1987 bestond de Houtloop al. Kort daarna werd ik bestuurslid en ging ook de Houtloop mede organiseren. Ik ben 10 jaar penningmeester geweest. In die tijd kregen we onder andere ons nieuwe clubgebouw." Hoewel Aarts geen penningmeester meer is, zit hij niet stil bij de club: "Ik ben nu met pensioen, dus heb wat tijd om te helpen." Zo is hij nog steeds de boekhouder van de vereniging en probeert hij alles te digitaliseren, zodat het steeds makkelijker wordt.

De vrijdag voorafgaand aan de Houtloop geeft hij met een aantal andere vrijwilligers in de ochtend het clubhuis altijd een extra schoonmaakbeurt, zodat het er netjes uit ziet om alle lopers de zondag daarop te ontvangen. "Eigenlijk heb ik zo'n beetje alles wel gedaan hier" zegt hij: "Tot '93 ben ik ook nog wedstrijdleider geweest en heb training gegeven."

De eerste zondag van de maand kun je kiezen tussen 3, 5, 7 of 14 kilometer lopen door de Delftse Hout. De jeugd loopt dan 1000 meter op de baan. De derde zondag zijn de afstanden 5, 10 of 15 kilometer en 1500 meter voor de jeugd. Daarnaast organiseert AV'40 in mei nog een halve marathon. Gerard: "Met die Houtlopen ben ik wel de hele zondag zoet. Vooraf alles klaar zetten en achteraf de tijdsregistratie verwerken, tijdens de loop blijf ik bij het clubhuis voor als er wat is." Zelf loopt hij ook nog hard: "Geen marathons meer hoor, dat heb ik in '93 voor het laatst gedaan, maar de tien kilometer doe ik nog met gemak". De meeste leden trainen op dinsdag en donderdag, waaronder een groepje van 15 tot 20 leden bij de vb-groep (verstandelijk beperkt). Aarts: "Dat is heel positief, ze zijn altijd razend-enthousiast. Bij thuiswedstrijden laten we ze altijd gezellig mee doen."

In augustus hoopt AV'40 de WK meerkamp te hosten, om precies te zijn een 20-kamp voor de mannen en een 14-kamp voor de dames. Aarts: "Dat brengt weer een hoop organisatie met zich mee, want de deelnemers moeten dan ook hier op het terrein slapen." Genoeg te doen dus voor Aarts en andere vrijwilligers van de club.

Wat hij jammer vindt is dat er bij een individuele sport als atletiek minder een clubgevoel is dan bij bijvoorbeeld voetbal: "Na een wedstrijd gaan mensen meestal meteen naar huis en blijven niet even gezellig hangen, zoals je bij teamsporten wel ziet. Dat zou van mij wel wat meer mogen."

Meer berichten

Shopbox