Gymleraar Cees is Delftenaar van de week.
Gymleraar Cees is Delftenaar van de week. (Foto: Indebuurt/delft)

Gymleraar Cees gaat met pensioen

  Sport

Na bijna 7000 verschillende leerlingen en een heleboel potjes apenkooi zit het er bijna op voor gymleraar Cees Mol (64). Vrijdag sloot hij de deuren van de gymzaal in de Laurentiusschool: hij gaat met pensioen.

Delft - "Het voelt wel vreemd dat er straks twee andere leraren in 'mijn' zaal en met 'mijn' spullen lesgeven", vertelt Cees. Dat gevoel is niet zo gek, want de 64-jarige gymleraar heeft meer dan veertig jaar in dezelfde gymzaal gestaan. Dat Cees gymleraar in hart en nieren is, is geen understatement. Hij wist zelfs op de basisschool al wat hij wilde worden: "Ik vond gym zo leuk. Ik heb na de middelbare school vier jaar een opleiding gedaan en op mijn 23ste kon ik aan de slag. Ik ben eigenlijk nooit echt van school af geweest!"

Afgestudeerd en al begon Cees gelijk aan zijn 'vuurdoop', zoals hij dat zelf noemt: "In 1976 begon ik als jong knulletje op de huishoudschool St. Agnes. De gymzaal zat op de Voorstraat. Het was voor mij echt aanpoten hoor, want ik moest aan dames van 18 en 19 jaar lesgeven. De les duurde vijftig minuten, maar er bleven er maar dertig van over. De dames waren voor en na de les druk bezig met hun parfum en uiterlijk. Ik moest wachten totdat ze allemaal uit de kleedkamer waren, want dat was de enige uitgang. Ik kon als 23-jarige knul natuurlijk niet door een dameskleedkamer wandelen."

Een jaar na die vuurdoop kwam Cees terecht in zijn huidige gymzaal in de Laurentiusschool, waar hij aan een hele andere groep les gaf: speciaal onderwijs voor vier- tot twaalfjarigen. Ondanks dat hij al zo lang bezig is, is zijn methode niet echt veranderd: "Er moet verantwoord en met plezier bewogen worden, dat gaat al veertig jaar zo. Ik maak veel grapjes tijdens de les. De kinderen moeten wel luisteren, maar plezier en een blij gevoel staan voorop."

Hoewel Cees met pensioen gaat, blijft hij zich hard maken voor gymlessen voor Delftse kinderen. De gemeente wil geld gaan investeren in de sport en Cees weet wel waar hij dat voor zou gebruiken: "Méér lessen door vakleerkrachten. Hier krijgen de kinderen drie keer per week gym, maar dat is niet op alle scholen vanzelfsprekend."

Vrijdag was het zover: Cees sloot de deuren van de gymzaal definitief. Hij heeft het veertig jaar lang naar zijn zin gehad en kijkt dan ook een beetje met gemengde gevoelens naar zijn aankomende pensioen uit: "Ik heb genoeg hobby's, dus ik zal me niet vervelen." Eerst gaat hij van een vakantie genieten: "In januari ga ik met mijn vrouw naar Portugal. Het is voor het eerst in mijn leven dat ik buiten de schoolvakanties wegga."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer berichten

Shopbox