Foto: Sandra Ligthart

Jari Boer gaat vol voor handbal

  Sport

Sporter van de Week

Stan Wagtman

Passie voor handbal heeft Jari Boer (19) voor zover hij weet altijd gehad. Als geboren en getogen Pijnackernaar begint Jari bij de plaatselijke handbalclub Oliveo. Om zijn dromen als handballer waar te kunnen maken, vertrekt hij na een mooie tijd in de zomer van 2017 naar Kras HV Volendam. En ondanks dat hij op dit moment in het tweede elftal speelt, geniet Jari met volle teugen van het handbal.

PIJNACKER - Jari weet goed waarom hij zo van handbal geniet: "Handbal is een heel dynamisch spel. Je moet het echt als team doen. Je kunt elkaar niet in de steek laten, want dan wordt dat gewoon keihard afgestraft." Handbal kenmerkt zich door een hoog tempo, het gaat op en neer. "Je moet echt snel nadenken en allround zijn. Het gaat er vaak ook ruw aan toe, dus je moet echt je mannetje staan", aldus Jari. En zijn mannetje, dat staat Jari ondanks zijn 1 meter 80 wel. Wie niet sterk is moet slim zijn: "Ik probeer mijn lengte te compenseren met snelheid en inzicht. Ik kan ook een doelpunt maken. Wel moet ik nog moet werken aan het maken van de goede keuzes. Maar dat heeft er ook mee te maken dat ik nog jong ben."

Jeugd

De handbalcarrière van Jari begint al vroeg: "Ik begon op mijn zesde in de F'jes bij Oliveo, vlakbij mijn huis. Mijn broer handbalde al bij Oliveo. Dan wil je dat ook." Het blijkt een goede keuze te zijn. In het blauw-wit van Oliveo voelt Jari zich ijzersterk: "Toen ik 17 was debuteerde ik zelfs in het eerste. Dat was echt gaaf. Ik was toen nog maar A-junior, wat het extra speciaal maakte." Maar ondanks dat hij het er naar zijn zin heeft, verlaat Jari Oliveo in de zomer van 2017. Zijn trainer bij Oliveo, Bas Waasdorp, stimuleert hem hogerop te gaan. Via Bas komt Jari in contact met Kras HV Volendam: "Daar heb ik wel even over na moeten denken. Maar ik heb het toen toch gedaan. Ik wist dat als ik me verder wilde ontwikkelen als handballer, ik naar Volendam moest gaan. Het was alleen niet makkelijk. Oliveo voelt als een tweede huis."

Vissersdorp

Inmiddels zit Jari wel op zijn plek bij Volendam: "Ik leer bij Volendam ontzettend veel. Vanaf het begin merkte ik dat het niveauverschil ten opzichte van Oliveo ontzettend groot is. Op dit moment speel ik in het tweede elftal van Volendam op het tweede landelijke niveau, de Eredivisie." Jari studeert aan de Johan Cruijff Academy in Amsterdam, een school speciaal voor topsporters. Hier wordt rekening gehouden met zijn trainingen: "Ik heb acht uur in de week les, maar het is niet zo dat ik daar buiten kan niksen. Ik moet veel zelfstudie doen. En ik train vier keer in de week, plus de wedstrijd op zaterdag." De afstand tussen het vissersdorp en Pijnacker valt hem alles mee: "Ik vind het heerlijk om in de auto naar de training te gaan. Je kunt even je hoofd leegmaken."

Oranje

"Ik droom wel van de stap naar het eerste elftal, maar wil mezelf niet te veel druk op leggen. Ik ben al trots op wat ik bereikt heb tot nu toe. Niet iedereen haalt de Eredivisie", aldus Jari. Toch is hij ambitieus: "Natuurlijk zou ik graag het met het eerste team in de Beneleague spelen, grote wedstrijden spelen. Ik heb in Denemarken bijvoorbeeld al eens voor zesduizend mensen gespeeld. Iets leukers is er niet." In Volendam speelt Jari al in het oranje, maar het Nederlands team is toch speciaal: "Al wordt ik maar een keer geselecteerd. Het lijkt me geweldig om voor het Nederlands team te spelen."

Meer berichten